Elevdebatt

Ett av de viktigast uppdragen som skolan har är att lära och uppmuntra eleverna till att tänka kritiskt, tänka fritt och att argumentera för sin sak. Just av den anledningen är vi mycket stolta över att en av våra elever lyckas få en debattartikel publicerad i UNT (Uppsala Nya Tidning)18/11 2018.

Rektor/Claes Ekstrand

Nedan följer texten i sin helhet:

Black Friday är en fara för framtiden!

Black Friday. Dagen då vårt absurda konsumtionshysteri ska tas till en ny nivå. Det amerikanska fenomenet slog igenom världen över som en readag för internet-handel och fick snabbt stor spridning. Konceptet utökades med tiden till massiva rabatter även i de fysiska butikerna och på flera håll kan vi nu se hur stora affärsjättar skyltar med Black week.

Vi svenskar lever och konsumerar som om vi hade 4.2 jordklot. Den 28 mars tog våra gemensamma resurser som vi skulle hushålla med för resten av året slut. På knappa tre månader hann vi förbruka resurser beräknade för ett helt år. Sedan den 28 mars har vi levt på lånade resurser ifrån framtiden och då måste vi påminna oss om att nio månader, en julhandel och Black Friday ännu inte inträffat.

Enligt Naturskyddsföreningen går det åt cirka 10 000L vatten för att producera ett par jeans, sedan tillkommer kemikalier och transporter som är skadliga för vårt klimat Det här sker på platser där rent dricksvatten inte alltid är en självklarhet. 10 000L vatten för ett par jeans som produceras och fraktas världen över för att sedan gå till försäljning i väst för ynka 500kr. Det vi ser i butikerna har allt för låga priser för att vi ska inse värdet av dem. 500kr är mycket pengar, men det är allt för lite för framställningsprocessen bakom ett par jeans. Vi konsumerar inte längre för att vi verkligen behöver sakerna, utan för att vi vill ha dem. Om vi kunde stanna upp och tänka efter om varje köp vi gjorde verkligen var nödvändigt, så skulle vi kunna dra ner på vår konsumtion och göra stora klimatvinster. Vi konsumerar allt för mycket för att vi ska ha möjlighet att kunna dra ner på koldioxidutsläppen och bevara jordens mående. En dag som endast uppmuntrar till konsumtion är därför ytterst farligt i den tid vi nu lever i.

Det handlar inte längre om att kunna göra bekväma val i vardagen. Framtiden på planeten jorden är hotad och minsta lilla val kan få större konsekvenser än vi anar. Våra nästkommande generationer kommer att vara skyldiga en förklaring till varför vi handlade som vi gjorde. Jag vill inte behöva svara mina barnbarnsbarn att jag bara lät problematiken passera. Istället vill jag kunna berätta om tiden i mitt liv då jag ägnade mig åt min skyldighet att bevara nästkommande generations, samt min egen framtid. Det är den vuxna skaran som har det yttersta ansvaret, men tillsammans måste vi omgående ta ansvar och ett ställningstagande, men främst av allt så måste vi agera. Just nu sker det för långsamt. Drastiska åtgärder måste till och jag känner inte längre att jag bara kan vänta in eventuella beslut. Därför tar lilla jag och mina 15 år och skriver denna text.

Jag vädjar nu till samtliga att visa respekt för vår gemensamma planet och göra ett aktivt vägval genom att avstå för samtlig konsumtion på Black Friday den 23 november. Tillsammans kan vi göra skillnad! Tack ifrån framtiden.

Ester Hildebrandt, 15år

28 november 2018